Prezentacja Potraw i Wyrobów Wielkanocnych

IX Regionalna Prezentacja Potraw i Wyrobów Wielkanocnych

 Olsztyn 5 kwietnia 2014r

Już po raz dziewiąty 5 kwietnia odbyła się w Olsztynie Regionalna Prezentacja Potraw i Wyrobów Wielkanocnych. Udział w niej wzięły gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów częstochowskiego, kłobuckiego, lublinieckiego i myszkowskiego. Naszą gminę reprezentowało Koło Gospodyń ,,Ziemianki” z Koziegłów. Panie do prezentacji przygotowały się bardzo starannie. Na pięknie przystrojonym stole nie zabrakło elementów, które podkreślają powagę i nawiązują do tradycji wielkanocnych. Był więc i cukrowy baranek, w koszyku pyszniły się pisanki a na stole królowała Wielkanocna Baba. Pośród tych smakołyków rozstawiono półmiski z pasztetami, wędlinami domowej roboty i sałatkami. Serwowano barszcz z białą kiełbasą. Nie zabrakło symbolu świąt wielkanocnych – jajka. Przygotowano je w przeróżnych, smakowitych kombinacjach. O tym, że potrawy były smaczne świadczył tłum ludzi przy stole.

,,Ziemianki” na ten dzień oprócz potraw wielkanocnych przygotowały również stoisko na którym zaprezentowały wyroby z wiór osikowych. Można było podziwiać kwiaty czy malutkie zajączki wielkanocne. 

 

Powiatowo- Gminna Prezentacja Potraw Wielkanocnych

Niegowa 6 kwietnia 2014

W piękną, słoneczną niedzielę do Niegowy przybyły panie z Kół Gospodyń Wiejskich powiatu myszkowskiego. Celem spotkania była prezentacja potraw wielkanocnych. Naszą gminę reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Krusina, Lgoty Mokrzesz i Winowna.  Stół przygotowany przez nie to prawdziwe cudo. Dekoracja stołu przyciągała wzrok starannie zaplanowaną aranżacją. Pośród kwiatów, wielkanocnych baranków, koszyczków z zielonym żytem i rzeżuchą pyszniły się Wielkanocne Baby, słodka pascha i serniki. Pomiędzy łakociami rozstawiono półmiski z pasztetami, galaretkami, wędlinami i sałatkami. Nie zabrakło barszczu serwowanego z białą kiełbasą i świątecznej zupy z pulpecikami. Prezentację dopełniały jajka. Ten symbol Wielkanocy przygotowany został przez panie  z prawdziwą pasją i fantazją. Wszystkie te kulinarne cuda, serwowane z uśmiechem, bardzo szybko znikały ze stołu. To, że nasze panie są wspaniałymi kucharkami wiadomo nie od dziś .Podczas prezentacji pokazały również, że potrafią śpiewać.  ,,Kogut” w ich wykonaniu roznosił się po sali. 

Prezentacje potraw wielkanocnych jest nie tylko popisem kulinarnym pań zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich. Tego typu spotkania niosą również przesłanie. W tym współczesnym świecie, gdzie często zapomina się co tak naprawdę jest w życiu ważne, gdzie nie ma czasu na spotkania i rozmowę w gronie rodzinnym a zakupy na święta robi się w ostatniej chwili w marketach, warto choć na chwilę przystanąć. Pochylić się nad wielkanocnym koszyczkiem, zrobić kolorową pisankę, ukręcić według rodzinnego przepisu wielkanocną babkę, postawić na stole samodzielnie wykonaną palmę. Barszcz biały, świąteczna szynka, mazurki, wielkanocne baby, stosy jajek to nasz polska tradycja, nasze dziedzictwo kulinarne, to jest to co  czyni nas wyjątkowych i o tym zapomnieć nie wolno. Informacja przesłana przez MGOPK w Koziegłowach